Skip to content

Att tömma ett dödsbo

För de allra flesta är det en mentalt påfrestande process att städa ur ett dödsbo från en nära anhörig. Av den anledningen väljer många att anlita en städfirma för att städa dödsbon. Om du ska anlita en städfirma för hela eller delar av jobbet eller om du ska göra det själv är helt upp till dig. Vi har skrivit ned några saker du ska tänka på inför en storstädning av ett dödsbo.

Städfirma som sköter helheten

Det finns städföretag som jobbar mycket med dödsbon och erbjuder helhetstjänster där de både tömmer på saker och städar. Då hämtar de alla saker, säljer vidare och återvinner och sen städar de ur hela lägenheten eller huset.

Tömma bostaden

En av de mest tidskrävande uppgifterna är att tömma själva dödsboet på saker. Framför allt äldre har ofta samlat på sig en hel del saker och även om mycket kan vara skräp eller obrukbart kan det också finnas saker av affektivt eller monetärt värde.

Spara det ni vill ha

När ni har tömt hela bostaden på saker är det viktigt att alla dödsbodelägarna är överens om vad som ska sparas och vad som ska säljas eller skänkas bort i flyttstäd göteborg. Det som är skräp för dig kan vara ett viktigt minne för någon annan. Den här processen kan ta tid men är ett viktigt steg i mångas sorgearbete och något som inte ska förringas.

Kontakta ett auktionsverk

Har ni en del gamla föremål och möbler som ni inte vet om de är värdefulla eller inte kan ni alltid ta hjälp av ett auktionsverk. De kan värdera sakerna och erbjuder sig att sälja de som är intressanta. Auktionsverket tar ofta en hög provision för jobbet men samtidigt löser de problemet åt er som ni själva kanske inte kunde gjort.

Sälja på Blocket

En del saker kanske ni kan sälja på blocket som vilken begagnad sak som helst. Gamla cyklar, mopeder och liknande kan ni lägga ut och behöver då inte berätta att det är från ett dödsbo. På Blocket är det mesta säljbart till rätt pris och om alternativet är att slänga sakerna kanske ni kan lägga er lågt och göra processen enkel.

Städa ur ordentligt

När alla sakerna är borta från bostaden är det dags att städa. I många fall kan det vara ett tufft jobb och det är viktigt att städa ut noggrant. Här kan det vara klokt att ta hjälp av en städfirma som inte missar detaljer och gör jobbet från grunden. Det kostar en del att anlita en städfirma men är ofta mödan värt.

Tips om ni ska sälja bostaden

Ska ni lägga ut bostaden till försäljning kan det vara bra att städa minutiöst. Flytta gärna in några enkla möbler, mattor och gardiner så det inte är helt tomt när köparna kommer på visning. Allt som ger lite liv och känsla kommer hjälpa er att sälja bostaden. Här kan det vara bra att ta hjälp av en stylist som sätter en personlig och snygg prägel på den lilla inredning ni tar dit.